A férfiasság új képe: az integrál úton lévő férfi

A férfiasság új képe: az integrál úton lévő férfi

Gregor Steinmauer arra hív minden férfit a 2. Integrál Európai Konferencián is, hogy férfiasságát annak teljességében bontakoztassa ki.

Interaktív utazás a férfivá érés főbb szintjein és szerepein keresztül. A közös munka során a résztvevők mindegyik fejlődési szintet megtapasztalják és megszólaltatják saját, egyéni élményeik alapján, illetve csoportként a kialakulóban lévő integrál férfiasság megtestesítésére fókuszálnak, mely minőség választ adhat napjaink kollektív kihívásaira.

A férfiak egyre zavarodottabban élik meg férfiasságuk lényegét

gyorsan változó világunkban. A régi példaképek már kimentek a divatból, a férfiakra nehezedő nyomás pedig egyre növekszik –  mind az egyén, mind pedig az egész nem tekintetében – az üzleti élet, illetve a kapcsolatok terén, vagy a jelenlegi európai krízis kapcsán is.

Sok férfi küzd azzal, hogy hogyan is integrálja erejét és képességeit úgy, hogy közben tisztán tudja képviselni véleményét, saját magát, mindeközben pedig megéli saját érzékenységét és képes átlátni és megtestesíteni összetett nézőpontokat.

Értekezésében Steinmaurer az alábbiakat írja:

„Milyen számodra az igazi férfi? Azért igazi, mert éppen árad belőle a tesztoszteron, hiszen épp most tért vissza egy vadonban tett utazásról? Vagy mert teljesen emancipált férfiként babakocsit tologat, esetleg épp 24 órája meditál a világbékéért? A modern élet komplex és dinamikus, mi pedig férfiként rengeteg szerep közül választhatunk. De a régi sztereotípiákon és az új kliséken kívül léteznek általános szerepek is, melyeket a férfiak a kollektív evolúció folyamán alakítottak ki. Még ha néha azt is gondoljuk, hogy minden férfi egyforma, valójában tudjuk, hogy ez nem feltétlenül tükrözi a valóságot…”

… Amikor a fejlődés különböző szintjeiről beszélünk, fontos megemlítenünk, hogy nem  „jobb, vagy rosszabb”-ról beszélünk, hanem egyszerűen különböző szintekről, melyek minden fejlődési folyamat jellemzői. A tölgyfa makkja sem jobb vagy rosszabb, mint maga a tölgyfa, hanem megérésével csupán teljesebben bontakoztatta ki lehetséges potenciálját…

... Jelenleg olyan időket élünk, amikor ezeknek a kulturális fejlődési szinteknek a változásai és fejlődése eddig soha nem tapasztalt sebességgel közelednek felénk. Régebben évszázadokig tartott az, hogy bizonyos kultúrák a következő fejlődési szintre léphessenek – ma ez évtizedeken, vagy akár éveken belül megtörténik.”

A műhelymunka alkalmat ad a férfiszerepek legfőbb fejlődési szintjeinek (archaikus/mágikus, mítikus, racionális, pluralista, integrál) csoportos feltérképezésére szerepjátékok, mozgás, illetve energiával való munka segítségével. Megtapasztalhatjuk, integrálhatjuk és hangot adhatunk mindegyik szint erősségeinek, fényének és patológiáinak, a kollektív bölcsességet személyes kifejezőeszközökön keresztül hasznosítva. Különböző színkódokra utalok, melyeket az integrál szemlélet különféle irányzatai használnak (Wilber, Spiráldinamika) és megfeleltetem ezeket a színeket a csakrák rendszerének, színeinek. Ez segíthet a résztvevőknek a szintek megértésében és bemutatja azt is, hogy ezek hogyan viszonyulnak a résztvevők saját  energiarendszeréhez.

A felfedezőút fókuszában az ébredező integrál férfiasság mindennapokban való megtestesítése áll, valamint annak közös megalkotása, hogy az integrált férfi hogyan is reagálhat Európa és a világ jelenlegi kihívásaira.

Mit jelent férfinak lenni

A férfiszerepek fejlődésének leírása, felhasználva a csakra-rendszert, ezzel párhuzamosan a Ken Wilber által kidolgozott integrál modellt, illetve Jean Gebser világszemléleti fogalmait.

Gyökércsakra – Vörös – Az archaikus szint (“A férfi, mint vadász-harcos”)

A férfi ezen a fejlődési szinten a vadász-harcos archetípusát testesíti meg. Ereje a testéhez való viszonyából ered, melynek legerőteljesebb képviselője a gyökércsakra. Férfinek lenni vagy nem lenni itt nem filozófiai kérdés, hanem egyszerű biológiai tény. Elég, ha vetünk egy pillantást a férfira, és látjuk…

Szakrális csakra – Narancs – A mitológikus szint (“A férfi, mint uralkodó és családapa”)

Ezt a szintet azért nevezzük mitológikusnak, mert ezen a szinten keletkezett minden hatalmas eposz és hősi mítosz, melyek tekintélyt és struktúrát adtak a világnak és közvetítették kultúrája értékrendszerét. Az igazi férfi ezen a szinten istenfélő, becsületes, jó ember, aki megvédi, tiszteli és értékeli családját (ezt a nézetet képviselheti bármilyen csoport, nemzet, vallás, csapat, klub, stb…) és lehetőség szerint még hősies tulajdonságokkal is rendelkezik mind emellett!

Napfonat csakra – Sárga – a racionális, individualista szint (“A cselekvő férfi”)

A racionális férfi kiszabadította magát a mitológikus világszemlélet és társadalmi osztályok béklyójából és felemelkedett a létezés legmagasabb fokára. A valódi férfi ezen a szinten tettein és sikerein keresztül (a tőzsdén, a nőknél, a sportban, a személyes fejlődésben, stb.) definiálja önmagát, illetve azzal, hogy ezekkel mennyi elismerést vívott ki.

Szívcsakra – Zöld – a pluralista, társadalmi egyenlőséget hirdető szint (”A béke embere”)

Valószínűleg ez a modern férfi legjobban ismert arca. Ő az, aki pelenkázik, párjával közös autót használ, és külön bankszámlája van. A történelemben először olyan férfit láthatunk, akinek fontos az, hogy hitelesen integrálja érzéseit életébe és kapcsolataiba. Más szóval itt „a férfi annyit ér, amennyit érez”!

Torokcsakra – Világoskék – az integrál szint (“A férfi, mint integrált lény”)

Az integrál kor emberét szenvedélyesen foglalkoztatja, hogy minél több különböző minőséget legyen képes magába integrálni annak érdekében, hogy az élet kihívásaira mindig a lehető legadekvátabb módon tudjon reagálni. Nem erőlteti fix elképzeléseit az életre, a szituációk kezelése során inkább korábbi élményeiból, illetve a különböző perspektívák tárházából merít. Ez azt jelenti, hogy meghallgatja embertársait és együtt érez velük, képes átvenni a vezetést, amennyiben erre szükség van, ismeri saját helyét és szerepét a világegyetemben, és nem fél fizikai erejét használni, amennyiben szükséges.

Töltsd le a teljes cikket Greg weboldaláról (angol nyelvű). Ebben minden fejlődési szintet még részletesebben kifejt, elárulja, mi a haszna az ebben rejlő tudásnak, illetve azt is, hogy miként lehetne a mai fiatal férfiakat egy modern szertartás keretében férfivá avatni: Mit jelent férfinak lenni.

Előadó

Gregor Steinmaurer

Terapeuta, coach, trauma terapeuta és csoportvezető. Ausztriában él, ahol magánpraxist vezet. Ezenkívül világszerte műhelymunkákat és tréningeket tart, melyek középpontjában az integrál fejlődés, a meditáció és a spiritualitás megtestesítése áll. Sokéves gyakorlata van különböző spirituális tradíciók,  pszichoterápiák, bodywork, harcművészetek és meditációs technikák gyakorlása terén.

Vásárolj jegyet Nézd meg a programot Több tartalmat szeretnék

0
Your Cart