Fejlesztő szülői nevelés: egy gyermek felnevelése hogyan növeszt fel téged is?

Fejlesztő szülői nevelés: egy gyermek felnevelése hogyan növeszt fel téged is?

Valamennyien egész életünkön keresztül fejlődünk. Az egyik legnagyobb kihívás, hogy hogyan kapcsolódjunk azokkal az emberekkel, akik hozzánk képest eltérő fejlődési szinten vannak. Ez a talány még szembetűnőbb és nyilvánvalóbb a családokban, ahol a szülők eltérő fejlődési szinten állnak, mint gyermekeik.

Egy szülő preferált nevelési stílusa megmutatja, hogy milyen fejlődési szinten áll maga a szülő és nem ritka, hogy ez a nevelési stílus nincs összhangban a gyermek fejlődési szintjéből adódó szükségleteivel.

Ez a workshop a Ken Wilber AQAL modelljén alapuló integrál fejlődési szintekkel (‘Integral Stages’ modell) dolgozik. Mivel a fejlődési szint mind a négy kvadránsban megjelenik, így az éppen aktuális fejlődési szint, amin mi, vagy bárki más éppen a pillanatban megnyilvánul, egyszerűen három kérdéssel felfedhető. Ezeknek a pillanatnyi beazonosításoknak a segítségével a szülő könnyen észreveheti gyermeke fejlődésének csúcs- és mélypontjait, s ez által megtanulhatja nevelési stílusát a gyermek adott pillanatban megjelenő speciális szükségleteihez igazítani.

Inspiráció

Az inspirált minket ennek a műhelymunkának a kifejlesztésére, hogy vizsgáltuk az AQAL modell és a teal szint – második emelet, integrál szint – metszéspontját. A teal olyan fejlődési szint, mely több-generációs időt és teret vizionál, olyan magvak tudatos elültetését, melyek gyakran túlnőnek saját élettartamunkon. Ez az a felelősségi szint és lehetőség, melyet a legtöbb szülő megcéloz. Ugyanakkor néha nehéz eldöntenünk, hogy mely magvakat jó elültetnünk és hogyan is lenne jó őket táplálnunk.

laughter-775062_640

Ahogyan a teal szint működése áthatja az otthoni környezet működését, megteremtődik az a tér, melyben a szülők a gyermekeket születésüktől kezdve, tudatosan az egészséges fejlődési minták elsajátítására ösztönzik. Ezáltal olyan minta jön létre a gyermekekben, mely a szülők életén túlmutatóan is tovább működik. Ezek a szülők ezzel megalapozzák azon minőségek kifejlesztését, melyekre később a gyermeknek felnőttként, különböző szervezetekben működve szüksége lesz. A teal szerveződésű szervezetek akkor tudnak virágozni, ha ilyen jellegű környezetben nevelkedett vezetők generációi nevelődnek ki.

Az egyik módja annak, hogy teal szinten működő felnőttek generációinak felnövekedését elősegítsük az, ha biztosítunk egy, a teal nevelésre vonatkozó térképet. Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy a teal és egyéb szintekhez tartozó egészséges nevelési stílushoz adhatunk térképet – egy olyan térképet, mellyel biztosíthatjuk gyermekeink egészséges és hatékony fejlődését.

Alkalmazás, megvalósítás, várható eredmények

A résztvevők gyakorlati tapasztalás útján ismerhetik meg gyerekek és felnőttek fejlődési mintáit, valamint azt, hogy hogyan gyakorolják és hasznosítsák ezt a tudást annak érdekében, hogy mindig a gyermeknek megfelelő nevelési gyakorlatot válasszák – annak megfelelően, ahogyan a gyerekek növekedésük során csúszkálnak a különböző fejlődési szintek között. A műhelymunka során lehetőség nyílik a felhasználással és gyakorlattal kapcsolatos kérdésekre, kritikákra, eszmecserékre, vitákra, valamint megismerjük a legfrissebb kutatások eredményeit és a gyakorlati megvalósítás fejlődését.

Előadók

Terri O’Fallon integrál tudós, tudása elméleti tanulmányain és kutatásain, elkötelezett tudományos érdeklődésén, valamint az élet iránti szenvedélyes kíváncsiságán alapul. Egy 95 éves, táncos édesanya lánya, hét testvér legidősebbike, felnőtt gyermekek édesanyja, nagyszülő; több, mint 50 éve tanít, nevel bölcsődés korú gyermekektől egészen a posztdoktoriig felnőtteket. Doktori fokozatot szerzett integrál elméletből, illetve egyetemi diplomája van spirituális tanulmányokból. Saját életében, mindennapjaiban a hétköznapi lét szeretetét igyekszik megtestesíteni. Felnövekedés és megvilágosodás.

Kim Barta nemzetközileg elismert pszichoterapeuta és előadó, elsősorban a szív bölcsessége és az árnyék megdolgozásával kapcsolatos újító munkája révén szerzett ismertséget. A gyógyítás különböző területein ért el sikereket: munkássága eredményeként többek között 3 pszichiátriai intézetben is használják az általa létrehozott terápiás programot, „Árnyékból Szellem” (Shadow to Spirit) címmel műhelymunkákat tart, számos új, hatékony terápiás formát dolgozott ki, létrehozott egy holisztikus szemléletben kezelő klinikát, ahol több, mint 25 éve gyógyítják sikeresen a depresszióval, pánikrohamokkal, függőségekkel és pszichés betegségekkel küzdőket és segítik az embereket az egészséges lelki fejlődésben.

Vásárolj jegyet! Nézd meg a programot! Több tartalmat szeretnék

0
Your Cart