Ostoba barátod az árnyékodat tükrözi – tanuld meg, hogyan!

Képzeld el, hogy egy moziteremben ülsz és teljesen elmerülsz a filmben. A szereplők, a jelenetek, a cselekmény teljesen lebilincselőek. És akkor felkapcsolják a villanyt és az egész egy pillanat alatt eltűnik. Szertefoszlik. Ugyanez történik az árnyékunkkal is. Ahogyan egy filmet a képernyőre vetítenek, ugyanúgy vetődik árnyékunk saját korábbi tapasztalatainkra és főszereplőként mászkálunk saját filmünkben. Ahogy rávilágítunk saját mozinkra, hasonló ahhoz, mint amikor a moziban felkapcsolják a villanyt. Ahogy rávilágítunk saját történetünkre, kitisztul az illúzió, tudatosságunk kitágul és többet meglátunk a végső igazságból – abból, hogy valójában kik is vagyunk.

Azzal, hogy rávilágítunk árnyékunk belső aspektusaira, külsődlegesnek tűnő problémáinkat belsőkké fordíthatjuk át. Vajon a disszonancia belül, vagy kívül van? Ez a sajátélményű műhelymunka elménket és érzelmeinket egyaránt felszabadító gyakorlatokra fókuszál, melyek során ezt a hirtelen növekedést, tágulást egy fenntartható változásba transzformáljuk át. 

Akár gyakorlott vagy az árnyékmunka területén, akár most próbálod ki először, itt lehetőséged nyílik arra, hogy az életedből vett gyakorlati és releváns példákon keresztül (konfliktusok, kihívások, problémák), egyszerűen sajátítsd el az árnyék beazonosítását, majd alaptechnikák segítségével szabadítsd fel és integráld magadban mindazt, amit korábban elutasítottál. Lehetőséged nyílik arra, hogy ezt a kitágult állapotot állandósítsd – ehhez egyszerű, jól használható módszereket tanítunk meg neked, ezzel is támogatva téged abban, hogy ez a változás tartós lehessen életedben. Gyakorlati módszerekkel fogunk dolgozni, melyeket magaddal vihetsz, magadba építhetsz, s a későbbiekben is használhatsz árnyékod megdolgozásában, így tartós növekedést, fejlődést érhetsz el.

A műhelymunka címe: Rávilágítani árnyékunkra, azaz hogyan fordíthatod át a külső problémákat személyes növekedéseddé és belső erőddé?

1. Bevezetés az árnyékmunkába:

  • Csoportos gyakorlat: árnyék – bemelegítő gyakorlat
  • Mi az árnyék?
  • Mi az árnyékmunka? (sajátélményű gyakorlat)
  • Honnan tudod, hogy árnyékrész? (egyszerű, három lépéses beazonosítás)
  • Mire jó az árnyékmunka?

2. Nyugalom és könnyülés: Keretek, célkitűzések és a tudatalatti (gyakorlat)

3. Rávilágítás az árnyékra:

  • Sajátélményű folyamat
  • Megosztás nagy csoportban, integrálás
  • Az átéltek rögzítése a tartós változás érdekében

4. Következő lépések (a folyamatos gyakorlás elindítása, egyéb eszközök)

5. Integrálás/Zárás

Előadó

Dr. Cindy Lou Golin, life coach és workshop vezető több, mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik a személyiségfejlődés területén. Játékos, melegszívű, ugyanakkor erőteljes és gyakorlatias módszerekkel dolgozik. Doktori fokozattal rendelkező klinikai pszichológus, spirituális (transzperszonális) pszichológiai egyetemi végzettséggel is rendelkezik. Az Integrál Intézet (Integral Institute), a JFK Egyetem (Integrál Life Practice és árnyékmunka) és a Ten Directions (Integrál facilitátor program, Diane Musho Hamilton) tanára. Közreműködött az Integral Institute szeminárium sorozata, valamint az ILP (Integral Life Practice) csomag kifejlesztésében.

A jelen pillanat szolgálatában

Írta: Cindy Lou Golin

Rendszeresen részt veszek az Integral Facilitátor® program hívásaiban. Legutóbbi hívásunkban Diane Musho Hamilton (az Integral Facilitátor® program vezető tanára) visszatükrözte azt a törekvésünket, hogy szeretnénk mások szolgálatára lenni. Ez beindította a gondolatmenetemet: igen, szolgálni szeretnénk a bolygót, a világot jobb hellyé szeretnénk tenni, nyomot szeretnénk hagyni. Segíteni klienseinket. Megírni azt a könyvet. Csökkenteni, újra felhasználni, újrahasznosítani. Stb, stb.

Amit azonban Diane ezután mondott, az valósággal mellbe vágott: ez a VALÓDI lehetőség és egyben sokkal fontosabb meghívás.

“Hogyan tudod szolgálni a jelen pillanatot?”

Nem valami nagyobbat vagy többet szolgálni, hanem a jelen pillanatot szolgálni, most.

Leesett a tantusz: „a jelen pillanatot szolgáld” visszhangzott a fejemben.

Ez emlékeztetett, hogy milyen könnyű is a jövőbe tekintve, egy inspiráló vízió, vagy cél után ácsingózva eltávolodni mindattól, ami itt van jelen, most.

Végiggondoltam mindazt, ami eltávolíthat engem a jelentől, amikor éppen csoportot, vagy klienst facilitálok: szeretem a struktúráltságot (követem a napi menetrendet), görcsös igyekezetem, hogy kliensem eredményt, haladást tapasztaljon meg, félek az ismeretlentől, frusztrált vagyok, ha a terápiás helyiség rosszul van elrendezve, stb. Mindezt összegezve: ami leginkább az útjában áll annak, hogy a jelenben legyek, az a kontroll iránti vágyam. Különösen, amikor a dolgok nem a tervek (terveim) szerint alakulnak.

A másik kulcsmondat, amely tudatomat kitágította, így szólt: „szolgáld a pillanatot”. Ne a személyt, ne a folyamatot, ne a közös törekvést vagy célt, ne a vágyott eredményt, hanem a Pillanatot.

road-815297_1280

Amint meglátom a pillanatban rejlő bölcsességet, rögtön tudom, hogy valami nálam, nálunk sokkal nagyobb, azon túlnövő dologról van szó itt. A saját preferenciáim személyesek, ego központúak. A pillanat bölcsessége ennél sokkal több. Az sokkal nagyobb, mint én.

Így az egóm már lengeti is a fehér zászlót. A pillanat végtelenségének tudatosságában nincs verseny. És nincs mit tenni. Feladom.

Különös, hogy eddig nem vettem észre, hogy harcban állok.

Amikor konfliktusban állok egy másik emberrel, nyilvánvaló. Összehúzódom, aztán energetikailag eltolom magamtól a másikat. Aztán (általában) a másik is összehúzódik és ő is eltol engem magától. Aztán ezt a szurkálódást folytatjuk: összehúzódunk, eltolunk. Azt tapasztaltam, hogy a leghatékonyabb módja ilyenfajta konfliktusok feloldásának az ellazulás, kitágulás és a másik felé mozdulás.

Amikor küzdök a pillanattal, akkor is hozzáférhető ez a megoldás. Ellazulok, kitágulok és a pillanat, illetve mindafelé mozdulok, ami épp jelen van.

„Hogyan tudom szolgálni ezt a pillanatot?” ez egy egyszerű, ugyanakkor erőteljes meghívás. Ha egy hullámhosszon vagy ezzel a kérdéssel, akkor arra biztatlak, hogy játssz, kísérletezz ezzel bátran. Figyeld meg, hogy mikor húzódsz össze és feszülsz neki a jelennek, aztán kérdezd meg magadtól: „Hogyan tudom szolgálni ezt a pillanatot?”

Vásárolj jegyet Nézd meg a programot Több tartalmat szeretnék

0
Your Cart